c347fc98 Sweets of Life: Producator roman - pentru noi sau pentru altii?

duminică, 9 martie 2014

Producator roman - pentru noi sau pentru altii?

In Romania, moda este pentru multe dintre noi o pasiune. Dar ce facem atunci cand moda devine din hobby, o afacere? 
Ei bine, mie personal imi place sa cumpar haine din toate categoriile: si de marca/firma dar si haine no-name (de fapt si ele au un producator in spate si un re-seller). De curand am vazut branduri romanesti in Austria. Si alte colege imi povestesc de acelasi fenomen in Dubai sau America. Hmm, dar la noi oare unde or fi brandurile astea? Stiu clar cateva: Andreea Tincu (fashionsense.ro - exceptionale tinutele ei), Yokko si Viada. 
Ei bine, la noi e mai greu sa cumperi direct de la producator. In pretul produsului intra taxe de magazin, manopera, etc. E ca si cum badea Gheorghe vinde mere si vine Gica Petrica si ii ofera 0.5 lei/kg. Badea Gheorghe le da si la pretul asta, ca altfel ar trebui sa se duca cu ele in piata si ar da pe transport, pe carburant, taxa la taraba, taxa pe profit, etc. Si atunci probabil ca si pretul merelor ar fi undeva la 3 lei/kg. Dar scazand taxele, probabil nici cu 0.5 lei/kg nu ar mai ramane. Ati inteles voi, deci, cum sta treaba cu producatorii romani. Este intr-advar ieftin sa produci in Romania (deh, mana de lucru e ieftina) dar e mai rentabil sa vinzi afara. Noi nu avem acelasi grad de achizitie a unui bun ca strainii (ori nu ne permitem, ori suntem cam snobi). Daca macar 1 din 5 romani ar achizitiona numai produse romanesti, va imaginati ce mult s-ar ridica profitul nostru?

Acum, casele de moda si marii producatori romani au intr-adevar calitate foarte buna a lucrurilor. Si ar trebui promovati ca atare, asa cum este si Botezatu. Insa ceilalti? Unde sunt?
Stiu firme de croitorie cu patroni italieni care produc la noi in Romania pentru marile brand-uri straine gen: Zara, Bershka, Calvin Klein, etc. Asta ma duce cu gandul la AfaceriTextile.ro. Este un portalul de afaceri pentru industria usoara, pentru cei care chiar inca vor sa faca ceva si in Romania.

Cred ca ar trebui sa acordam mai mult respect acestor producatori, sa le oferim un mediu propice sa isi dezvolte afacerile pe teritoriul nostru, sa vanda aici. Astfel, acest site, nu numai ca are o interfata accesibila, dar promoveaza activitatea producatorilor iar pentru un abonament de un an, clientul portalului primește cadou si o tabletă. Este astfel un site prin care el își poate promova afacerea sau produsele si are si reclama timp de trei luni.

Haideti sa incurajam lucrurile produse la noi, sa le dam o sansa!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu