c347fc98 Sweets of Life: Cum sa inveti mai usor

miercuri, 18 septembrie 2013

Cum sa inveti mai usor

Cum sa inveti mai usor


Pentru multi/multe dintre noi, este vremea restantelor. Da, am si eu cateva. Si nu pentru faptul ca nu am invatat ci pur si simplu pentru ca nu m-am prezentat. Multe dintre noi avem serviciu, poate si copii, avem o viata destul de activa (inclin sa cred ca avem o comunitate de blogger-ite active) si poate suntem la a doua facultate, si nu ne prea arde de invatat. 

Din experienta pot spune ca am incercat si metoda "invata in ultima clipa", metoda "ingrasa porcul inainte de Craciun", sau metoda "invata tot timpul anului". Ei bine, suntem diferite, asta e clar. Fiecare invata in modul lui, fiecare are capacitati diferite de retinere. Stiu persoane care au nevoie de zile intregi pentru a retine 2-3 pagini. Dar, in felul lor toti oamenii sunt destepti, fiecare exceleaza pe anumite categorii.

In primul rand, as vrea sa va spun ca o alimentatie sanatoasa, un stil de viata ordonat (nu nopti nedormite, alcool si altele) ajuta memoria sa functioneze in parametrii normali. Nu sunt de acord cu cocktail-urile de vitamine si nu mai stiu ce inainte de examene, nici cu leicitina si alte tampenii cumparate de la doamna farmacista. Un stil de viata echilibrat ne mentine si un creier perfect sanatos.

Apoi o atitudine relaxa este imperios necesara; sa nu fim stresati ca nu vom lua examenle e ceva! Ok, nu le iei! Si? Mai exista o sesiune intotdeauna (bine, nu mergeti pe premiza asta). Fiti relaxate, calme, totul are o rezolvare!Trebuie sa depunem eforturi pentru a repeta zilnic exercitii de mentinere aviteza de concentrare/memorare.

O modalitate de invatare foarte facila si care a mers este "Invata invatand pe altii" si anume: incerca sa explici in cuvinte cat mai simple ce vrei tu sa retii. Spune lucrurile astea prietenilor, colegilor sau de ce nu familiei. Asa mai invata si ei lucruri noi, iar tu iti intaresti cunostintele mai repede. Invatarea este doar logica! Retinerea este mai usoara, iar memoria vizuala dezvoltata face si ea parte din procesul de retinere.

O alta metoda de invatare, este aceea de a ne axa strict pe materia respectiva. La mine personal nu a dat roade, dar stiu persoane care au stat cateva zile strict pe o materie, apoi au trecut la alta. Ma refer aici la acele examene cu volum mare de invatat, gen drept, romana, filosofie, pe cand la matematia, fizica si alte materii de real lucrurile stau altfel. Retii formulele doar exersand. Logica in schimb se si formeaza altfel. Se spune ca ''pauzele dese sunt cheia marilor succese". Asa este. Cu cat lasi creierul sa se oxigeneze mai mult, cu atat mai bine pentru ritmul si retinerea ta.

O alta metoda este studiul in grup. Da, da roade! Va puteti completa reciproc, puteti aduce idei noi si le puteti fixa pe cele stiute deja. Aceasta metoda este foarte buna in special pentru materiile de tip real.

O metoda foarte buna mai este motivatia. Eu imi spun mereu ca la finalul sesiunii/examenelor, daca le voi lua pe toate merit ceva, un parfum, poate ceva nou in garderoba, etc. Astfel, ma auto motivez in promovarea lor.
Iar la final, mai recisteste de cateva ori materia. E posibil ca inainte de examen sa vezi cu ochi diferiti textul!

Am scris acest articol in speranta ca va ajut la retinerea mai usoara a materiilor destul de stufoase. Va spun asta din perspectiva terminarii unei facultati de fizica-informatica, la care nu aveam ce sa invat, decat sa exersez, sa fac laborator, sa practic, sa retin o fizica frumoasa pe care majoritatea profesorilor din sistemul actual nu o predau la liceu/clase gimnaziale! Acum, mai am un an si termin o facultate de contabilitate, la care legile/legislatia si ordonantele sunt diferite fata de cele predate (au ramas invechite). Sistemul de invatare este usor diferit, insa mult mai lejer ca la fizica.

Asa ca nu va pot ura decat succes si sa treceti cu brio peste restante! Poate mai povestiti aici ce alte metode de invatare mai aveti!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu