c347fc98 Sweets of Life: Copii Libertatii

joi, 25 iulie 2013

Copii Libertatii

COPII LIBERTATII



Ese titlul celei mai recente carti citite. De ce va povestesc de ea? Pentru ca e superba, pentru ca va tine cu sufletul la gura, pentru ca muriti de nerabdare sa cititi finalul si pentru ca undeva, in sufletele voastre, simtiti nevoia sa plageti pentru acel lucru marunt facut de o persoana draga.

Cam astea sunt sentimentele oferite de Marc Levy, autorul cartii. Pot spune cu rusine ca este prima opera a lui pe care o citesc si mai vreau.


Povestea incepe in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, unde grupuri clandestine incearca sa saboteze regimul de la Vichy (intre 1940 si 1944. Franta s-a aflat, mai intai partial, apoi integral, sub ocupatie germana). Este vorba despre miscarea de Rezistenta care s-a opus colaborationismului oficial cu nazistii.
Copiii libertatii porneste de la acest fapt real al istoriei.
Autorul relateaza povestea tatalui sau, Raymond, si a unchiului sau, Claude, care s-au angajat in Rezistenta inainte de a implini 18 ani; alaturi de Charles, Sophie, Marc, Alonso si altii, fie ei francezi sau copii de emigranti italieni, romani, spanioli etc. O «banda» de adolescenti, plini de voie buna si chef de viata – unii de-abia daca traisera fiorii primei iubiri –, care fabricau bombe sau aruncau trenuri in aer animati de idealul de libertate. Unii au supravietuit, altii au murit in lupta sau au fost deportati la Dachau. Marc Levy este unul dintre cei mai populari scriitori din ultimii ani. A fost cel mai vandut autor francez al anului 2007, cartile sale sunt traduse in 41 de limbi si indragite de milioane de lectori, regasindu-se pe majoritatea listelor de bestseller din tarile in care este publicat. Editura Trei a tradus in limba romana toate romanele lui Marc Levy: «Si daca e adevarat...», «In alta viata», «Te voi revedea», «Unde esti?», «Sapte zile pentru o eternitate», «Prietenii mei, iubirile mele», «Toate acele lucruri pe care nu ni le-am spus».
Are un pret de doar 25 lei . Merita din plin citita, mai ales ca vine concediul.  Voi ce carti ati mai citit?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu